Recepten enzo

Home

Nieuw recept

Minitosties met tomatentapanade

Lekker klein tostitje van de gourmet, met een mediterraan tintje.

Recept

Tortilla met shoarma

Leuke gourmet variant op het broodje shoarma, shoarma in een puntzakje van tortilla. Natuurlijk heerlijk met knoflooksaus.

Recept

Struisvogelbiefstuk met mangochutney

Een keer iets anders op de gourmet? Probeer eens struisvogelbiefstuk met een lekkere chutney.

Recept

Informatie over eetgewoonten en zuigflescaries

De laatste jaren neemt het aantal kinderen met cariës (gaatjes) toe. Zuigflescariës zijn gaatjes in het melkgebit, die al kunnen ontstaan vlak nadat de tandjes zijn doorgekomen. Zuigflescaries ontstaat op plekken waar normaal geen gaatjes ontstaan, op de grens van het tandvlees bijvoorbeeld.

Oorzaken zuigflescariës

Eén van de belangrijkste oorzaken van deze gaatjes is de gewoonte peuters en kleuters overdag en 's nachts een flesje te geven om ze zoet te houden. Baby's en peuters die zo'n flesje 's nachts mee krijgen lopen ook een groot risico.
Niet alleen limonade, vruchtensap of diksap maar ook melk, vla en zelfs borstvoeding kunnen op deze manier de tanden aantasten.

Hoe ontstaat zuigflescariës?

Doordat er vrijwel continue voedsel word aangeboden, maken zuurvormende bacteriën veel zuur aan in de mond. Tanden en kiezen krijgen tussen de maaltijden door geen kans zich te herstellen. Overdag wordt er vrij veel speeksel geproduceerd, waardoor een deel van de (vrucht)suikers wordt 'weggespoeld', lukt het nog een beetje de schade te herstellen, maar 's nachts, als er weinig speeksel wordt gevormd, blijft de zoetigheid de hele nacht in de mond. Er kan dan nauwelijks herstel optreden.

Hoe voorkom je zuigflescariës?

  • Voor de doorbraak eerste melktand is er nog geen risico, maar laat je kind niet (ver)wennen aan een zoete inhoud van de fles
  • Vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: éénmaal per dag poetsen met fluoride-kindertandpasta (max. 500 ppm/fluoride)
  • 2 tot 5 jaar: tweemaal per dag poetsen met fluoride-kindertandpasta
  • Neem uw kind vanaf het tweede jaar mee naar de tandarts
  • Een bezoek aan de tandarts is in elk geval noodzakelijk als: melktandjes verkleuren, melktandjes uitvallen na bijv. een val of klap, uw kind pijn heeft bij poetsen.
  • Beperk het suikergebruik, maak niet alles zoet.
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten. Drie maaltijden en twee tussendoortjes zijn meer dan voldoende. Water en thee (zonder suiker) zijn de beste dorstlessers.
  • Deegwaren, aardappelen, rijst en fruit zorgen ook voor de nodige energie en zijn veel gebitsvriendelijker dan suiker en snoep.
  • Geef alleen een zuigfles voor de (melk)voeding. Een jong kind heeft tussen de maaltijden geen zoete drankjes nodig. Als het toch iets wil drinken, is een bekertje water het beste. Als alternatief met een smaakje kan nog een slappe vruchten thee ( zonder toevoeging van melk en suiker ) gebruikt worden, gewoon water blijft echter altijd nummer 1 om te drinken zonder schade.
  • Vanaf een maand of negen is een kind in staat om uit een gewone beker te leren drinken. Dit is ook goed voor de ontwikkeling van de spraak.
  • Geen flesjes mee naar bed. Een kind heeft slechts de eerste levensmaanden 's nachts voeding nodig. Daarna kan het de nacht door zonder drinken. Als het kindje graag wat zuigt om in te slapen, geef dan bij voorkeur een fopspeen.
  • Breng nooit zoete stoffen zoals honig, suiker, siroop of chocola aan op de fopspeen

Afleren zoete fles in bed

Als uw kind zes maanden of ouder is, kan je beginnen met het mengen van datgene wat je gebruikt om de zuigfles te vullen (bijv. melk of sap etc.) met water.
Vervang elke dag een achtste door water, zodat na vier dagen de helft van de inhoud uit water bestaat. Ga zo door tot na 1 tot 2 weken de gehele inhoud van de fles uit water bestaat.
Indien mogelijk kan de gehele fles natuurlijk ineens vervangen worden door water, maar vaak is een geleidelijk traject makkelijker te bewerkstelligen. Het is echter niet de bedoeling om dit proces wekenlang te laten voortduren, probeer uw kind zo snel mogelijk van de zuigfles af te hebben, ook al zou dit enkele onrustige weken (nachten!) kunnen opleveren.
Bij voorkeur moet de gewoonte om een fles s'nachts te hebben na de eerste zes tot twaalf maanden worden afgebouwd, een fopspeen kan daarbij in het begin een hulpmiddel zijn.